Als je én werkt én zorgt voor je naaste(n) sta je meestal onder hoogspanning. Je werk vraagt aandacht, en daarnaast heb je grote zorgen over hulpbehoevende ouders, een revaliderende partner of kinderen met een beperking. Je probeert alle ballen in de lucht te houden.
Loyaal als je bent aan collega’s en werkgever los je als mantelzorger je problemen zelf wel op. Maar er is ook angst: wat betekent het voor mijn carrière als ik verzuim vanwege alle mantelzorgtaken?
Elaine werkt fulltime als managementassistent bij een bank. Ze vindt het fijn om weer te werken na een weekend vol zorgtaken voor haar moeder die al jaren Parkinson heeft. Even de aandacht op iets anders richten. Gedurende de dag speelt er van alles door haar hoofd. Komt de thuiszorg op tijd? Was de afspraak met de arts nou morgen of overmorgen? Wat nu: de huishoudelijke hulp is ziek en o ja, ik moet niet vergeten de Wmo te bellen! Elaine kan zich maar moeilijk concentreren tijdens het afdelingsoverleg. Meteen daarna belt ze haar mam of alles in orde is.
De combinatie van werk en zorg begint zijn tol te eisen. Ze is moe en ze kampt met onverklaarbare klachten. Elaine overweegt dit met haar leidinggevende bespreken, maar vindt het moeilijk. Het is toch een privékwestie?
Joan besluit te stoppen met werken en fulltime voor haar man te zorgen. Paul kreeg op 54-jarige leeftijd een herseninfarct. Tijdens een maandenlange revalidatie heeft hij opnieuw leren lopen en spreken. Zijn kortetermijngeheugen is onherstelbaar beschadigd. Paul heeft voor dingen die vroeger zo vanzelfsprekend waren Joan nodig. ‘Ik ga een kopje koffie voor je zetten, Joan’. Hij loopt naar de keuken en kijkt vertwijfeld rond. Joan ziet hem denken: waar staat de koffie, hoe zet ik koffie? Het stemt haar verdrietig. Paul is niet meer de zelfstandige en ondernemende man met wie ze ooit trouwde. Gaandeweg wordt duidelijk dat Paul meer zorg nodig heeft. Ze probeert de juiste hulp te krijgen zodat ze kan blijven werken, maar de zoektocht is frustrerend. Haar werk bij het reclamebureau lijdt er flink onder. Van haar werkgever krijgt Joan weinig begrip: ‘moet je nu alweer eerder naar huis!’ Ze neemt een drastisch besluit: ik stop met werken! Om het verlies van haar inkomen te compenseren, vraagt ze een persoonsgebonden budget aan. Gelukkig wordt dat toegekend.
Er zijn bedrijven waar mantelzorg een bespreekbaar onderwerp is. Zoals bij het bedrijf waar Peter, een kraanmachinist, werkt. Peter krijgt de tijd en ruimte om voor zijn vrouw Sandra te zorgen in haar laatste levensfase. Collega’s nemen diensten over. Tijd die Peter niet hoeft te compenseren.
Mijn tip voor werkgevers en medewerkers: ga met elkaar in gesprek over mantelzorg, dan ontstaat er een win-winsituatie.
De namen zijn om privacyredenen gefingeerd.
Comments